Cheile Galbenului

by florin

Cheile Galbenului

       Situate pe teritoriul localității Baia de Fier, județul Gorj, la doar 50 km de municipiul Târgu-Jiu și aproximativ 70 km de Râmnicu-Vâlcea, sunt ușor accesibile cu autoturismul, iar priveliștea de care veți avea parte este superbă.
Geologul Gheorghe Munteanu Murgoci scria la 1908 într-un articol despre „Terțiarul din Oltenia… ”: Oltețul ca și Galbenul izvorăsc din inima regiunii munților și când es din șișturi cristaline trec prin niște caracteristice și pitorești chei în calcarele jurasice; în partea de N a văii găsim niște lărgiri interesante.
       Cum scapă din aceste chei se resfiră în albii mai largi tăiate 30-40 m în niște câmpuri întinse, al Polovracilor și al Băii de fer, acoperite cu pietrișuri grosolane, un imens dublu con de dejecție al acestor 2 rîuri”.
       Din DN67 urmăm indicatoarele către Peștera Muierilor, pe DJ675C și după 7 km de drum asfaltat pătrundem în perimetrul Cheilor Galbenului. Încă după ce trecem de biserica brâncovenească a localității (1749) zărim pereții verticali de stâncă ce flanchează șoseaua. Pe partea stângă șerpuiește printre pietre mari râul Galbenul. Acesta a reușit să-și sape în versanții Munților Parâng o cale largă, lăsând în pereții calcaroși urme de eroziune și numeroase guri de peșteră. Cea mai reprezentativă cavitate carstică din aceste chei este Peștera Muierilor , situată la aproximativ 45 m înălțime pe versant .

S-ar putea sa-ti mai placa

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Apasand butonul "Accepta" sunteti de acord cu termenii si conditiile noastre.
Conditii de Confidentialitate | Termeni si conditii | Politica de fisiere cookies Accepta