Crucea lui Ursache

by florin

Crucea lui Ursache

       La Cota 1.000, pe platoul Padeșului din Munții Căpățânii, de unde ni se dezvăluie în toată splendoarea ei Valea Oltețului, călătorul pasionat de natură autentică, precum și de o picătură mai dolofană de istorie, poate regăsi «Crucea lui Ursache».
       Traseul de urmat nu este complicat, de la Mănăstirea Polovragi, cale de 2 ceasuri, pe un drum forestier care trece și prin apropierea Peșterii Polovragi, se poate ajunge și la locația noastră.
       Despre Dimitrie Ursache avem informații inscripționate chiar pe cruce, însă în limba slavonă veche. Știm că inițial a fost căpitan de husari în Ardeal (!), mai înainte de a trece Munții Carpați și a devenit tot căpitan de plai, precum și „protector al Novacilor și Polovragilor” din județul Jiului de Sus (Gorj). Acest reviriment a avut loc la cumpăna dintre secolele XVIII-XIX.
       Există informații care țin de domeniul legendelor și despre cruce. Se știe sigur că a fost ridicată în primul deceniu al secolului al XIX-lea, unele surse istorice ne indică anul 1800, altele anii 1800-1801, iar altele anul 1808. Voit sau nu, căpitanul D. Ursache a ridicat-o pe un platou unde în Antichitate fusese construită o cunoscută cetate dacică, dava de la Polovragi, legenda ne spune că în timpul regelui Burebista.
       Se mai presupune că această davă ar fi aceeași cu cetatea Arcinna (!), identificată de geograful Ptolemeu printre „cele mai strălucite orașe din Dacia”.-Prof Gabriel Sarcină
       Pe crestele stâncilor masive și impunătoare ale Cheilor Oltețului există două cruci din piatră, identice: Crucea lui Ursache de pe versantul drept și Crucea lui Ursache de pe versantul stâng.
Pe cele două cruci identice din piatra dura sunt cioplite scrieri în slavonă .
       Drumul până la crucea de pe versantul stâng este accesibil oricui. Pentru a ajunge pe platou, se pornește din poiana mânăstirii Polovragi. Traseul este întreținut și marcat în totalitate. Timpul de urcare este de 1 ora .

S-ar putea sa-ti mai placa

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Apasand butonul "Accepta" sunteti de acord cu termenii si conditiile noastre.
Conditii de Confidentialitate | Termeni si conditii | Politica de fisiere cookies Accepta