Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri-Peștera Muierilor-9 decembrie

by visitbf visitbf

Ieri, a avut loca la Baia de Fier prima ediție a Festivalului Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor”. Acesta va avea caracter anual și începând cu 2024 se va organiza în altă perioadă, desfășurarea lui acum, în luna decembrie fiind obligatorie având în vedere închiderea POR 2014-2020, program prin care s-a asigurat finanțarea Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de agrement din stațiunea Baia de Fier. Valoarea totală a proiectului este de 22.558.332,27 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.908.111,18 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR 19.001.933,16 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național 2.906.178,02 lei, iar cuantumul contribuției proprii este de 650.221,09 lei.

Festivalul face parte din capitolul de promovare a acestui mare proiect de investiții cu fonduri europene și a fost gândit să reunească la Baia de Fier toate instituțiile de cultură din județ care să își promoveze valorile la Baia de Fier.

Astfel, pentru programul artistic de ieri și-au dat concursul:
-Elevii și cadrele didactice de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” pentru momentul realizat în Peștera Muierilor-recital de nai, acordeon și colinde și expoziție de arte vizuale, moment la care au asistat zeci de persoane
Secțiile externe de la Crasna, Novaci și Baia de Fier ale Școlii Populare de Arte ” Constantin Brâncuși” cu grupurile
– Grupul vocal Nedeia-Novaci, profesor coordonator Elena Balan
– Grupul vocal folcloric Ciobănașul-Crasna, prof coordonator Elena Balan
– Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu
– Grupul de Suflători „Ion Lianu”, instructor prof. Ion Lianu
– Școala de dans popular „Nedeia” – grupa NEDEIA – JUNIOR- instructor prof. Denisa Vodoiu,
– Toate secțiile externe ale SPA care funcționează la Casa de Cultură Novaci se află sub coordonarea doamnei Elena Basarabă. Casa de Cultura Novaci-Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, instructor Petre Popescu. Toate formațiile novăcene funcționează la Casa de Cultură Novaci sub coordonarea doamnei Elena Basarabă.
Mulțumim pentru implicare atât Primăriei Novaci cât și Casei de Cultură din localitate.
De asemenea, Școala Populară de Arte ” Constantin Brâncuși” a venit la Baia de Fier și cu Ansamblul Maria Lătărețu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, director artistic Claudia Torop, manager Gheorghe Porumbel. În cadrul spectacolului au performat artiștii OLGUȚA BERBEC, VICTORIȚA LĂCĂTUȘU, ELENA LĂCEANU, ANDRA MATEI, GEORGIANA BÎRSAC și CLAUDIA TOROP. Spectacolul a fost completat cu frumoasele dansuri ale Corpului de Balet al Ansamblului ”Doina Gorjului”.
La festival au participat meșterii populari ai SPA-Daniel Preduț, Alina Coconu, Maria Dinoiu, Tiberiu Ecovescu, Ion Roșu.
Alături de ei s-au aflat meșteri populari din Vâlcea, Olt, Dolj și Mehedinți. Aceștia au venit cu produse din lemn, împletituri din răchită, bijuterii, decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă, aranjamente din lavandă, păpuși handmade, costume populare, opinci și produse din piele sau lână, sculpturi în sare, farfurii de lut de la Horezu. Au mai fost producători de creme terapeutice și creme cosmetice bio.

În cadrul Festivalului Arte, Tradiții Meșteșuguri ”Peștera Muierilor” a fost organizat și un târg de turism la care au participat, cu expoziții gastronomice sau alte produse, pensiunile Tobo, Eva, Casa cu Mesteceni, Casa Marya, Casa Domnească, Darden, Green House-casa cu povești, Cocoșul de sub Munte, La Peșteri, Vila Nico, Taverna Păstrăvarului. Un stand exemplar a prezentat secția de alimentație publică a Liceului Tehnologic Baia de Fier. Cu materiale de promovare au participat și două asociații locale de turism din stațiunea Baia de Fier- Asociaţia Turism Oltenia de sub Munte-A.T.O.M. și Organizația Patronală de Turism ”Turism în Oltenia Montană” Baia de Fier.

De asemenea, au participat mai mulți producători locali din Baia de Fier sau zonele adiacente-Monica Ileana Panduru și Păpușel Adela cu produse lactate, Petre Chișamera cu siropuri, Din Eden cu stand siropuri și băuturi calde(extrem de bun și benefic ceaiul de muguri de brad), Ion Vâlceanu cu siropuri, dulcețuri și șerbet, Tomart-produse din lemn, Izvorul lui Zamolxe cu uleiuri presate la rece, Radu Rădescu cu pălincă, Ionuț Rădescu cu tocătoare din lemn și rășină epoxidică.

Oaspeții festivalului au putut vedea în zonă și ATV-urile celor de la Pensiunea Darden sau ale celor de la Carpathian Village folosite pentru drumeții ghidate în zona Băii de Fier precum și o expoziție de biciclete electrice.

Salvamont Gorj a prezentat o amplă expoziție de mașini, echipamente și tehnică de salvare folosite în salvarea montană din România. Cei prezenți au putut admira și câteva drone speciale iar salvatorii montani le-au oferit informații despre zona montană ce înconjoară localitatea sau alte sfaturi utile în drumețiile pe munte.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un recital extraordinar al artistelor Mariana Ionescu Căpitănescu, Mirela Mănescu și Nicoleta Voica, recital prilejuit de inaugurarea Proiectului de Dezvoltarea a Infrastructurii Turistice și de Agrement din Baia de Fier.
Sunet-Viorel Mezdrea.

Turiștii sosiți sâmbătă la Baia de Fier au primit materiale de promovare a obiectivelor turistice din zonă și materiale de promovare a proiectului investițional mai sus amintit.

Festivalul a începu vineri cu concursul școlar organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” și Liceul Tehnologic Baia de Fier intitulat Orașul Meu, Orașul Tău unde elevii claselor a III-a și a IV-a au pregătit broșuri atent desenate și concepute în care au prezentat obiectivele turistice din Baia de Fier. La acest eveniment au participat circa 100 de copii, elevii din învățământul primar, toți primind mici cadouri și diplome de participare, iar câștigătorii locurilor I, II și III din fiecare clasă ai primit diplome și premii din partea organizatorilor Festivalului Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor”.

Numele proiectului-Dezvoltarea Infrastructurii Turistice din stațiunea Baia de Fier

Numele Beneficiarului-Comuna Baia de Fier
Obiectivul general al proiectului este creșterea atractivității stațiunii turistice și prelungirea duratei medii a sejurului prin DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII TURISTICE ȘI DE AGREMENT ÎN STAȚIUNEA BAIA DE FIER.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Modernizarea infrastructurii turistice a stațiunii Baia de Fier prin realizarea unei piste de cicloturism cu grade de dificultate diferite de parcurs;
  2. Dezvoltarea unui parc dendrologic în zona adiacentă ieșirii din Peștera Muierilor și amenajări în zonele adiacente ieșirii și intrării în Peștera Muierilor, destinate relaxării, agrementului, mișcării fizice, evenimentelor culturale/sociale, promenadei, meșteșugurilor, produselor tradiționale, etc.;
  3. Creșterea numărului mediu de salariați în Comuna Baia de Fier (stațiune turistică) cu minim 15% după implementarea proiectului;
  4. Creșterea numărului de turiști cu 22% în următorii 5 ani.

Rezultatele obținute:

  • Lungime/suprafață pistă de biciclete construită: 7,712 km / 7.712 mp
  •  Suprafață de spațiu verde amenajată: 30.738 mp
  • Lungime/suprafață alei pietonale realizate: 7,712 km si 7712 mp
  • Suprafața infrastructurilor pentru recreere/agrement create: 2714,5 mp
  • Suprafață locuri de recreere și popas amenajate: 50,05 mp
  • Brandul turistic Visit Baia de Fier-comoara din munți-logo, slogan, site, manual de identitate vizuală, materiale de promovare cu însemnele brandului.
  • Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor”-înființare, organizare, realizare logo și manual de identitate vizuală
  • Concursuri de cicloturism-Cicloturismul în Familie, cu caracter anual

Scoala Populara de Arte „Constantin Brâncuși” Targu Jiu,
Ansamblul „Doina Gorjului”
Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu
Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj
Olguta Berbec
Victorița Lăcătușu
ANDRA MATEI
Georgiana Bîrsac
Claudia Torop
Mariana Ionescu Căpitănescu
Nicoleta Voica
Mirela Manescu
Pensiunea Tobo
Agropensiunea Cocoșul de munte
Pensiunea de la pesteri
Agropensiunea DarDen
Casa Domnească
Casa De Vacanta Marya
Vila Nico
Pensiunea Eva
Casa cu Mesteceni
Pestera Muierilor
GreenHouse Casa Cu Povesti
Liceul Tehnologic Baia de Fier
Din Eden Pastravaria Baia de Fier
Izvorul lui Zamolxe
Casuta răsturnată
Ileana-Monica Panduru
Adela Victoria Papusel
Laurentiu Tomoiu
Ion Puetu Nicolae Si Stefania Istratie
IA de sub munte
Lavanda Eli Coșulețului de Valcea
Victor Oprescu
Sevastita Mudava
Atelierul Lui D’art
Georgiana Alina Coconu
Tiberiu Ecovescu Daniela și Marcela Serbanescu
Ilinca Alexandru
Cristina Bujor
RELAX BIKE
Dumitru Turbaceanu – Primaria Baia de Fier

S-ar putea sa-ti mai placa

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Apasand butonul "Accepta" sunteti de acord cu termenii si conditiile noastre.
Conditii de Confidentialitate | Termeni si conditii | Politica de fisiere cookies Accepta