Ruta Cultural Turistică ”Transhumanța în Munții Parâng”

by florin

Ruta Cultural Turistică ”Transhumanța în Munții Parâng”

Pentru că prețuiește tradițiile, Primăria Baia de Fier a făcut demersurile necesare pe lângă Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru a recunoaște Ruta Cultural Turistică ”Transhumanța în Munții Parâng”.

Am solicitat acest lucru tocmai pentru a promova mai bine obiectivele turistice ce țin de Baia de Fier, și nu numai, în cadrul unei rute cultural-turistice recunoscută oficial și promovată de ministerul de resort. Este un nou pas spre creșterea vizibilității stațiunii turistice de interes local Baia de Fier.

Am propus în cadrul rutei ”Transhumanța în Munții Parâng” parcurgerea traseului Rânca-Baia de Fier cu vizitarea următoarelor obiective turistice situate în regiunea Oltenia de Sub Munte-Peștera Muierilor, Traseele de Via Ferrata, Cheile Galbenului, Cheile Oltețului, Șura Haiducilor, Crucea lui Ursache, Biserica Toți Sfinții, Biserica de Lemn Sf. Apostoli Petru și Pavel, zona Rânca cu Muzeul Civilizației Montane Rânca, Transalpina în sezon cu Vf. Păpușa, mănăstirile din zona Horezu-Polovragi-Crasna.

De asemenea, în cadrul rutei aprobate de dl ministru Ștefan Radu Oprea au fost incluse toate structurile de cazare  care aparțin de Baia de Fier, atât cele din Rânca cât și cele din satele Cernădia sau Baia de Fier.

Principalele obiective cultural-turistice- Arhive Obiective turistice – visitbaiadefier

Transalpina Transalpina – visitbaiadefier

Vârful Păpușa (2.136 m), Vârful Dengheru (2.084 m), Lacul Petrimanu, Vârful Urda (2.228 m), Vârful Micaia (2.170 m), Vârful Muntinu (2.062 m)

 

Rânca Rânca – visitbaiadefier

Muzeul Civilizației Montane Rânca-instituție culturală aflată la cea mai mare altitudine din România

 

Peștera Muierilor

Peștera Muierilor – visitbaiadefier

Este prima peșteră electrificată din România. Peștera Muierilor este o cavitate cu galerii dispuse pe trei niveluri clare, cel de-al 4-lea nivel nefiind încă exploatat. Lungimea totală a peșterii este de 3566 m. Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Peștera Muierilor a fost locuită încă din paleolitic și neolitic.

21 de trasee de Via Ferata- Baia de Fier

Via Ferrata – Hamace – visitbaiadefier

 

Șura Haiducilor

Șura Haiducilor – visitbaiadefier

Șura Haiducilor, o uriașă arcadă naturală aflată deasupra cheilor Oltețului, pe malul drept al apei, sus pe muntele Pleșa. Șura Haiducilor este copleșitoare: o arcadă uriașă cu forme ciudate sculptate în pereți și Cheile Oltețului ți se întind spectaculos la picioare.

 

Crucea lui Ursache

Crucea lui Ursache – visitbaiadefier

La Cota 1.000, pe platoul Padeșului din Munții Căpățânii, de unde ni se dezvăluie în toată splendoarea ei Valea Oltețului, călătorul pasionat de natură autentică, precum și de o picătură mai dolofană de istorie, poate regăsi «Crucea lui Ursache».

 

Cheile Galbenului

Cheile Galbenului – visitbaiadefier

Din DN67 urmăm indicatoarele către Peștera Muierilor, pe DJ675C și după 7 km de drum asfaltat pătrundem în perimetrul Cheilor Galbenului.

 

Biserici-monumente istorice

Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel – visitbaiadefier

Biserica satului Sohodol 1809

Biserica Toți Sfinții din Baia de Fier-1750

 

Drumeții-Trasee turistice

Trasee Drumeții Omologate – visitbaiadefier

În zona stațiunii Rânca, peisajele sunt cu adevărat superbe, iar traseele montane din această zonă îi pot cuceri cu frumusețea lor și pe cei mai exigenți turiști.

  • Baia de Fier – Cabana Peștera Muierii. Marcaj: traseu pe șosea modernizată. Timp de mers: 45 minute
  • Novaci – Muntele Cerbu – Cabana Rânca. Marcaj: triunghi roșu. Timp de mers: 4-5 ore.
  • Curmătura Oltețului – Cheile Oltețului – Polovragi. Potecă nemarcată, drum forestier. Timp de mers: 5 ore.
  • Cabana Rânca – Vârful Păpușa – Curmătura Oltețului.Marcaj: triunghi roșu, șosea și potecă nemarcată. Timp de mers: 5 ore.
  • Cabana Voievodu – Poiana Muierii – Cabana Obârșia Lotrului. Marcaj: triunghi roșu. Timp de mers: 6-7 ore.
  • Lacul Câlcescu – Piatra Tăiată – Vârful Mohorul – Muntele Păpușa – Cabana Rânca.Marcaj: bandă roșie, triunghi roșu, apoi șosea. Timp de mers: 6-7 ore.
  • Cabana Rânca – Muntele Urdele – Valea Iezerul – Cabana Obârșia Lotrului. Marcaj: triunghi roșu, bandă roșie, apoi triunghi roșu. Timp de mers: 7 ore.
  • Novaci – Valea Gilortului – Cabana Rânca. Traseul merge pe drumurile forestiere din Valea Gilortului. Timp de mers: 7-8 ore.
  • Cabana Obârșia Lotrului – Groapa Seacă – Vârful Capra – Poiana Muierii – Cabana Voievodul. Marcaj: șosea, apoi potecă nemarcată, după care triunghi roșu. Timp de mers: 9-10 ore.

Detalii directe pentru petrecerea timpului liber-Via Ferrata, Hamacele Suspendate, Școală Schi Rânca, Peștera Muierilor-program, tarife, date de contact-

Arhive Timp liber – visitbaiadefier

Plecând de la obiectivele turistice identificate, în localitatea turistică Baia de Fier și în zonă se pot practica următoarele tipuri de turism:

  1. Turismul montan și de peisaj este bi-sezonier, de iarnă şi de vară, incluzând şi turismul de aventură, în contextul în care formele de relief permit practicarea unor activităţi cu grad de risc sporit şi eforturi fizice mai intense, precum: alpinism, escaladă, speologie, rafting, coborârea cu parapanta etc. Totodată, zona turistică Rânca reprezintă un pol al sporturilor de iarnă, datorita existentei unui potential schiabil generos și a unui cadru natural deosebit de atractiv.
  1. Turismul pentru pescuitul sportiv şi vânătoare. Existenţa acestui tip de turism este asigurată de bogăţia faunei piscicole din apele Gilortului, Olteţului, Motrului şi de fauna din zonele forestiere.
  1. Turism științific. Prezența ariilor protejate pot constitui un interes din partea cercetătorilor în vedere studierii faunei și florei. La Rânca există un Centru experimental aparţinând Facultăţii de Agricultură a Universităţii din Craiova, destinat să contribuie la refacerea păşunilor montane degradate prin creşterea calităţii masei verzi şi îmbunătăţirea solurilor, avându-se în vedere schimbarea compoziţiei floristice a pajiştilor. Totodată, în cadrul localității Baia de Fier, turismul științific se poate practica în zone protejate precum Peștera Muierilor și peștera Iedului ce sunt încluse în situl de importanță comunitară ROSCI0128 Nordul Gorjului de Est.
  1. Turismul cultural și ecumeniceste o formă de turism centrată pe mediul cultural (incluzând peisajele destinaţiei), valorile şi stilurile de viaţă, patrimoniul local, arta plastică şi cea a spectacolelor, tradiţiile şi resursele comunităţii. Monumente de arhitectura: Biserica Toți Sfinții, Biserica Sohodol, Mănăstirea Polovragi.
  1. Turismul de evenimente.Pracaticarea acestui tip de turism este asigurată de desfăşurarea diverselor festivaluri naţionale ale datinilor şi obiceiurilor, sărbători populare şi alte evenimente locale care se desfăşoară în localitate:, Coborâtul oilor de la munte- Baia de Fier, Bâlciul de Sf. Ilie (Nedeea), Transalpina Fest, Urcatul oilor – Novaci.

Zonele rurale oferă o veritabilă ospitalitate bazată pe mediul nepoluat, vinuri şi gastronomie de bună calitate şi pe minunate tradiţii folclorice.

  1. Turismul speologiceste favorizat de prezența complexului Carstic Cheile Galbenului și a numeroaselor forme de relief carstic, dintre care, cea mai importantă formațiune este reprezentată de Peștera Muierilor . Deși prezente pe teritoriul localității Baia de Fier, Peștera Iedului, Peștera Corbului și Peștera Pârcălabului, nu sunt introduse în circuitul turistic.
  1. Turismul de aventură: sporturi de iarnă: schi – în prezent domeniul schiabil al comunei Baia de Fier se rezuma la cel din zona Rânca, care dispune de 6 pârtii de schi (M1, M2, M3, M4, Rânca1 şi Junior), cu acces facil şi monitorizate în permanenţă de echipele bazei salvamont Rânca şi o pârtie de săniuş special amenajată la intrarea în zona Rânca. Potrivit reprezentanţilor Clubului White Wolf, traseul din apropierea Peşterii Muierilor este primul traseu via ferrata din lume care poate fi făcut şi pe timpul nopţii. Via ferrata este o tehnică alpină combinată, ceva între drumeţia normală şi escalada sportivă, iar traseul este amenajat cu puncte de prindere a unui cablu metalic astfel încât oamenii cu echipament specific au posibilitatea să meargă de-a lungul acestui cablu de jos şi până pe vârful stâncilor, la capătul traseelor ”) .

Puncte tari ale zonei

–           prezența a numeroase obiective turistice (începând de la formele de relief reprezentate de zonele alpine – Munţii Parâng, creste spectaculoase, Transalpina, domeniile skiabile de la Rânca, continuând cu Peştera Muierilor, cheile Galbenului, Biserica Toți Sfinții, Biserica Sohodolului, Festivalul Folcloric Pastoral Coborâtul oilor de la munte-a treia duminică din septembrie

–           peștera Muierilor rezervație speologică (din 1955) și monument de rezervație naturală  este unul dintre cele mai populare și vizitate obiective speologice din țară-circa 80.000 vizitatori anual

-Două centre Salvamont și jos în satul Baia de Fier la intrarea în Peștera Muierilor și în stațiunea Rânca

Peștera Muierilor a fost declarată în anul 1955 rezervație speologică și monument de rezervație naturală. Fiind prima peșteră electrificată din România, în anul 1963, sistemul de iluminat fiind refăcut în anul 1978. În cadrul peșterii se pot remarca formațiuni calcaroase spectaculoase, (care poartă denumiri după formele pe care le-au luat: orga, domul, turcul, cadâna, moș Crăciun, cascada împietrită, candelebrele mici, dar unicitatea acesteia rezidă prin descoperirea în anul 1952 a unui craniu de femeie, care datează de 30.000 de ani. Alături de această descoperire, deosebit de importante sunt și descoperirile arheologice. „Săpăturile arheologice întreprinse de Institutul de Antropologie al Academiei Române in anii 1951, 1953, 1955 în Peşteră Muierilor din această comună au scos la iveală mai multe unelte aparţinând aşa-numitei culturi musteriene din paleoliticul mijlociu (120.000- 100.000 ani î.en.), cultura caracterizată printr-o tehnică mai evoluată faţă de tehnică paleoliticului inferior, precum şi printr-o cioplire a pietrelor şi a oaselor.

 Cheile Galbenului

 Sunt dezvoltate pe o lungime de aproape 2 km, nefiind extrem de înguste dar cu pereți abrupți, la baza cărora s-au acumulat imense aliniamente de pietre (grohotisuri), plasate în zona de lunca larga a cheilor. La Cheile Galbenului se pot practica alpinismul, canyoningul, drumețiile.

             Biserica de lemn-Adormirea Maicii Domnului-Sohodol – „în nordul satului Sohodol – partea de răsărit a comunei Baia de Fier – se află, construită din lemn, fără un stil definit, biserica Sohodolului. (…) Interesul pe care-l prezintă biserica, astăzi închisă cultului, constă în faptul că ea ne atestă dezvoltarea meșteșugului de cioplire în lemn și tehnica construcției ferestrelor, a acoperișurilor de casă din șiță, a aplicării ușilor ferestrelor, precum și a altor elemente componente ale diferitelor construcții gospodărești în urmă cu două secole[1].”

Transalpina – Rânca

Rânca este situată la altitudinea de 1520 – 1580 m pe versantul sudic al Muntelui Corneşu Mare (sectorul Parâng – Sud), fiind cea mai spaţioasă zonă turistică din arealul munţilor Parâng; Turiştii sunt atraşi de această locaţie în special în sezonul de iarnă, în Rânca fiind construite şi puse în funcţiune numeroase pârtii de schii cu diferite lungimi şi grade de dificultate situate până la altitudini de 2000 m[2]. Potecile turistice din Ranca duc spre zone de o frumusete deosebita, spre puncte de belvedere cum ar fi Varful Mohor, Varful Setea Mare, Varful Papusa si tot de aici se ajunge spre Obarsia Lotrului – intersectia de drumuri care trec din Oltenia in Ardeal (la nord – pe Valea Frumoasei, spre Sebes, la vest – spre defileul Jiului) si către Lacul Vidra si Valea Lotrului. Construit de aproape 70 de ani, Transalpina rivalizeaza ca frumusete si spectaculozitate cu Transfagarasanul.

            Transalpina este cel mai inalt drum rutier din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din Romania cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele 2145 m. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la N la S, fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului intre care se afla. Soseaua DN67C Transalpina Sibiu-Ranca-Novaci face legatura intre Transilvania si Oltenia si are 120 km, dintre care 30 km la peste 2.000 de metri. Traseul este plin de serpentine care ofera un peisaj spectaculos: raul Stefanu, Carbunele, Muntiu, Urdele, etc.

Structuri de cazare Baia de Fier

În stațiunea turistică Baia de Fier există numeroase pensiuni sau hoteluri. Unele sunt poziționate jos, la baza munților Parâng, în satele Cernădia și Baia de Fier, altele sus în Rânca.

Harta locurilor de cazare aici Cazare – visitbaiadefier

Restaurante

Baia de Fier-Pensiunea Tobo, Pensiunea Andreea, Casa Domnească, Vila Nico, Pensiunea Viitorul, Maya/s Pizza

Rânca-Rânca Sky, Complex Panoramic, Hanul Lupilor, Restaurant-hotel Onyx, Altitude Guest House, Pensiuea Belvedere

Public ţintă:

– Vizitatori: toate categoriile de vârstă și toate categoriile sociale, familii cu copii, turiști individuali și grupuri organizate, iubitori de natură, cultură, gastronomie tradițională, mișcare și agrement.

– Gazde: unităţi de cazare și alimentație publică, puncte gastronomice locale, obiective culturale și naturale de interes turistic din județul Gorj.

Cum se ajunge în Baia de Fier

Rutier-transport individual

Tg Jiu-Baia de Fier 50 km prin DN 67

Horezu-Baia de Fier 31 km prin DN 67

Râmnicu-Vâlcea-Baia de Fier 73 km prin DN 67

Craiova-Hurezani-Bustuchin-Baia de Fier 112 km

Rutier-microbuz/autocar

Autocare Târgu Jiu – Baia de Fier | Autogari.RO

Microbuze Horezu – Baia de Fier | Autogari.RO

Autobuze Craiova – Baia de Fier | Autogari.RO

Sosiri în Baia de Fier  Autogari din Baia De Fier, Romania si curse autocare, microbuze

Plecări din Baia de Fier  Autogari din Baia De Fier, Romania si curse autocare, microbuze

Feroviar

Cu trenul până la Gara Tg Jiu sau Gara Târgu Cărbunești

Aerian

Cu avionul până la Aeroportul Internațional Craiova     

 

 

S-ar putea sa-ti mai placa

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Apasand butonul "Accepta" sunteti de acord cu termenii si conditiile noastre.
Conditii de Confidentialitate | Termeni si conditii | Politica de fisiere cookies Accepta