Festivalul folcloric pastoral ”Coborâtul oilor de la munte”

by florin
Datinile și obiceiurile populare constituie o parte din patrimoniul nostru cultural. Ele definesc identitatea unui popor, fiind moștenite de la strămoșii noștri.
Pe vremea dacilor, bărbații din Baia de Fier purtau cămașă scurtă, în cute, purtată peste cioareci țesuți din lână albă. Până înainte de al doilea război mondial se purtau aceiași cioareci. ”Nimeni nu se îmbrăca nemțește, localnicii înțelegând prin aceasta costumul de culoare neagră, alcătuit din pantaloni și haină, după obiceiul orășenilor”-Baia de Fier-Monografie-Prof. Ion Nițulescu. Dacii își încingeau mijlocul cu o curea lată, pe care locuitorii din Baia de Fier au transformat-o în chimir.
Odată cu venirea ungurenilor în zonă ușor, ușor a fost împrumutat costumul ungurenesc din zona Sibiului.
Deși este atât de simplu sau poate chiar prin simplitatea lui și sobrietatea lui s-a impus devenind portul uniform în zona Novaci, Baia de Fier, Polovragi. Este de o eleganță care impresionează pe oricine.
În acest sfârșit de săptămână, duminică mai exact, începând cu ora 11.00 vă așteptăm la Baia de Fier să ne admirați portul popular într-o frumoasă paradă pe care o vom desfășura de la primărie până la intrarea în Peștera Muierilor. Apoi, veți putea cunoaște obiceiurile și tradițiile noastre pe care le transmitem an de an generațiilor ce ne urmează.

S-ar putea sa-ti mai placa

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Apasand butonul "Accepta" sunteti de acord cu termenii si conditiile noastre.
Conditii de Confidentialitate | Termeni si conditii | Politica de fisiere cookies Accepta