Peștera Muierilor

by florin

Cu o istorie foarte bogata, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România. Peștera Muierilor este o cavitate cu galerii dispuse pe trei niveluri clare, cel de-al 4-lea nivel nefiind încă exploatat. Lungimea totală a peșterii este de 3566 m.

Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Peștera Muierilor a fost locuită încă din paleolitic și neolitic, așa cum o dovedesc uneltele de silex și ceramică descoperite de arheologi. Există, de asemenea, mărturii ale prezenței omului de-a lungul întregii istorii. Informațiile cu caracter științific asupra peșterii apar în pentru prima dată în anul 1894. Peștera Muierilor este o cavitate cu galerii dispuse pe trei niveluri clare, cel de-al 4-lea nivel nefiind încă exploatat. Lungimea totală a peșterii este de 3566 metri.

Cea mai importantă este Galeria Electrificată, lungă de 600 m, care străbate peștera de la un capăt la celălalt. După intrare se pătrunde într-o galerie de dimensiuni mijlocii, cu formațiuni masive și afumate. Apar primele stalagmite care ne rețin atenția: Bazinele mici, Orga, Domul Mic. Galeria principală, numită Galeria Electrificată, devine din ce în ce mai spectaculoasă dacă mergi înainte spre sud, asta pentru că poți vedea multe concrețiuni ale plafonului, precum și bazine ce sunt câteodată pline cu apă, numite Bazinele Mici, și Bazinele Largi.

La 270 de metri depărtare se află intrarea în Sala Turcului, una dintre cele mai frumoase locații ale etajului superior. Poți vedea stalagmite uriașe, domuri, concrețiuni pe pereți și pe plafon, unele forme chiar au primit denumiri precum Moș Crăciun, Turcul, Soția turcului etc. După ce treci printr-un coridor îngust și urci un prag pe o scară de metal, intri în așa-zisa Sală a Minunilor, nume datorat numeroaselor microbazine, stalagmitelor si stalactitelor în formă de lumânare, forme ce împodobesc această încăpere. Parcurgând drumul înapoi spre galeria principală, poți să mergi prin Poarta Mică, o porțiune unde zidurile și plafonul sunt foarte apropiate, formând un mic pasaj prin care poți să ajungi la Sala Guano. Peretele din partea estică prezintă o serie de galerii – un adevărat loc de refugiu pentru fauna peșterii, având în vedere că acel loc este mai puțin accesibil pentru turiști și că nu este încă electrificat. De la Sala Guano mai sunt doar 40 m până la ieșirea din peșteră. Trecând prin poarta de sud, se poate vedea versantul ce dă într-o pajiște terasată.

Gh. Murgoci, om de știință, descria în altă lucrare din 1898 peștera: ”Peștera Baia în cheia Galbenului la N de Baia-de-fer e una din peșterile cele mai interesante; are multe ramificațiuni, multe puțuri și coșuri, și e foarte lungă. Un strat puternic de guano, excrementele nenumăraților liliaci ce o locuesc, acoperă solul. În ea s-a găsit de asemenea un dinte de Ursus spelaeus ”.

Galeria Urșilor își are numele de la numeroasele rămășițe de schelete ale fosilelor mamiferelor din perioada cuaternară, în mare parte urși de peșteră. Marea varietate și numeroasele concrețiuni în calciu fac ca această galerie să fie memorabilă. Sala Perlelor are un tavan jos, în unele locuri sub 1 metru, și prezintă o minunată perdea de piatră la intrare, cunoscută sub numele de Vălul Miresei. Podeaua are forma unui mozaic, datorită numeroaselor cristale și perle de peștera. Dacă ai alege să nu cobori pe scara de metal care duce spre sectorul de sud și ai merge la stânga și ai trece de un prag de 2, 5 m, ai ajunge În așa-numita Sală Musteriană este locul unde arheologii au găsit dovezi că peștera a fost locuită de om în mijlocul Paleoliticului și Paleoliticul Superior. Etajul inferior, împărțit în două sectoare de către aluviuni, reprezintă un adevărat interes științific. Din acest motiv, Peștera Muierilor a fost declarată Rezervație Speologică în 1955 și Monument de Rezervație Naturală.

S-ar putea sa-ti mai placa

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Apasand butonul "Accepta" sunteti de acord cu termenii si conditiile noastre.
Conditii de Confidentialitate | Termeni si conditii | Politica de fisiere cookies Accepta